Άρωμα Ανατολής
Άρωμα Ανατολής, Υδατογραφία σε χαρτί, 27x38 εκ., 2015
«Εδώ ήτανε και η κεντρική αγορά με τα μεγάλα ξακουστά
μπακάλικα, ψαράδικα και χασαπιά. Τα κριάσια, ολάκερα σφαχτάρια, βόδια και
βιδέλα-τα’ αρνιά δεν είχανε μεγάλη πέραση- κρεμόντουσαν από τα τσιγκέλια
ξαντεριασμένα, μπούτια, στηθούρια, μελιτζανιά τζέρια…Και τα μπακάλικα
μοσκοβολούσανε τουλομοτύρι, κασκαβάλι, βουτούρατα, τουρσιά, παστές σαρδέλες,
ρέγγες, ταραμά. Στράτσο χαρτί, παστή σαρδέλα ή κολιός πάνω σε κληματόφυλλο.
Άλλο πράμα βέβαια, τα μπακάλικα του Φασουλά. Σ’ αυτά έβρισκες αυγοτάραχα,
ζαμπόνια, ροκφόρ, γκραβιέρα, ρούσικο μαύρο χαβιάρι όσο θες, με το βαρέλι.»
Κοσμάς Πολίτης, Στου Χατζηφράγκου
Λεπτομέρεια
«Η παράδοση του παστουρμά, βαριά όσο και το άρωμά του, ταξίδεψε ακολουθώντας τον δρόμο της προσφυγιάς από τα βάθη της Ανατολής, την Αρμενία, την Καισάρεια και την Καππαδοκία προς την Κωνσταντινούπολη ή την Σμύρνη, για να καταλήξει μετά το 1922 στον Πειραιά. Oι αρμένηδες «παστουρματζήδες» ξεχασμένοι από τον χρόνο, συνεχίζουν μέχρι και σήμερα να παρασκευάζουν παστουρμάδες, σουτζούκια, καβουρμάδες και λουκάνικα, στα ίδια μικρομάγαζα της Γούναρη, της Λεωχάρους και της Μακράς Στοάς και με την ίδια άφθαστη τέχνη, όπως και πριν από 90 χρόνια. Όπως έκαναν πάντα….»
Κοσμάς Πολίτης, Στου Χατζηφράγκου
Λεπτομέρεια
«Η παράδοση του παστουρμά, βαριά όσο και το άρωμά του, ταξίδεψε ακολουθώντας τον δρόμο της προσφυγιάς από τα βάθη της Ανατολής, την Αρμενία, την Καισάρεια και την Καππαδοκία προς την Κωνσταντινούπολη ή την Σμύρνη, για να καταλήξει μετά το 1922 στον Πειραιά. Oι αρμένηδες «παστουρματζήδες» ξεχασμένοι από τον χρόνο, συνεχίζουν μέχρι και σήμερα να παρασκευάζουν παστουρμάδες, σουτζούκια, καβουρμάδες και λουκάνικα, στα ίδια μικρομάγαζα της Γούναρη, της Λεωχάρους και της Μακράς Στοάς και με την ίδια άφθαστη τέχνη, όπως και πριν από 90 χρόνια. Όπως έκαναν πάντα….»