Νεάπολις

Κοιτίς Αμεριμνησίας και Νεότητος 1855-1965


Συνδιοργάνωση: Ελληνοαμερικανική Ένωση - Σύλλογος των Αθηναίων

Επιμέλεια: Νίκος Βατόπουλος - Ίρις Κρητικού

Στην έκθεση συνδιαλέγονται  το φωτογραφικό απόθεμα από τον 19ο και 20ό αιώνα με την εικαστική απόδοση της κληρονομιάς της περιοχής μέσα από έργα σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών, ανασυστήνοντας την ατμόσφαιρα των καφενείων και των σαλονιών, της καθημερινότητας και των ανώνυμων πρωταγωνιστών της, πάνω στον καμβά του απλού και αβίαστου ρυθμού της γειτονιάς με τα νεοκλασικά σπίτια και τις αυλές, τα βιβλιοπωλεία και τα βιβλιοδετεία, τους φοιτητές και τους υπαλλήλους…

Ελληνοαμερικανική Ένωση 2024

Το Κουκλόσπιτο



«Κουκλόσπιτο», επιμέλεια Ίρις Κρητικού, αίθουσα τέχνης ArteVisione, Αθήνα 2024

Εγγενήθην εν Σκιάθω






Η Κ. Σακελλαροπούλου εγκαινίασε την έκθεση «Εγεννήθην Εν Σκιάθω» | 23/1/2024 | ΕΡΤ


Εγεννήθην εν Σκιάθω: Έκθεση – αφιέρωμα στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών | SKIATHOSLIFE, 22 Ιαν 2024
Εικαστικό Αφιέρωμα στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, στο Μουσείο της πόλεως των Αθηνών

Συνδιοργάνωση: Μουσείο της πόλεως των Αθηνών & Δήμος Σκιάθου
Επιμέλεια: Ίρις Κρητικού

23 Ιανουαρίου – 25 Μαρτίου 2024

Εγκαινιάζεται την Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2024, στις 18:00 στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών από την Α.Ε. την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαρόπουλου η ομαδική εικαστική έκθεση - αφιέρωμα «Εγεννήθην εν Σκιάθω». Πρόκειται για ένα σπονδυλωτό ψυχογραφικό και τοπιογραφικό εικαστικό αφήγημα για τον κορυφαίο των ελληνικών γραμμάτων, Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη σε συνδιοργάνωση του Δήμου Σκιάθου και του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών, σε επιμέλεια της αρχαιολόγου και ιστορικού τέχνης Ίριδας Κρητικού και με τη συμμετοχή εβδομήντα έξι διακεκριμένων εικαστικών από τη Σκιάθο και την υπόλοιπη Ελλάδα.


Η έκθεση μεταφέρεται στην Αθήνα μετά τη Σκιάθο, όπου φιλοξενήθηκε κατά το διάστημα 15 Ιουλίου έως 12 Νοεμβρίου 2023. Κατά την αρχική παρουσίασή της, η έκθεση «ξεδιπλώθηκε» στα τέσσερα σημαντικά μουσεία πολιτισμού και ιστορίας του νησιού: στο Σπίτι-Μουσείο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη (ένα διώροφο τυπικό δείγμα σκιαθίτικου σπιτιού του 1860 με λιτό διάκοσμο, χτισμένο από τον παπα-Διαμαντή Εμμανουήλ Μοσχοβάκη που έζησε σε αυτό με τη γυναίκα του Γκιουλώ Μωραΐτη και τα πέντε τους παιδιά), στο Σπίτι-Μουσείο του Ζήση Οικονόμου, στο Μουσείο Ναυτικής & Πολιτιστικής Παράδοσης Σκιάθου και στην Ιερά Μονή Ευαγγελισμού αλλά και σε σημαντικά τοπόσημα του νησιού.

Με αφορμή την αρχική παρουσίαση της έκθεσης στη Σκιάθο, εκδόθηκε και κυκλοφορεί ομότιτλο λεύκωμα σε σχεδιασμό του Νίκου Λεοντόπουλου και κείμενα των: Θοδωρή Τζούμα, Δημάρχου Σκιάθου, Άγγελου Γ. Μαντά, Δρ. Φιλολογίας και Ίριδος Κρητικού, Ιστορικού Τέχνης και επιμελήτριας της έκθεσης.

Ένα Παραμύθι για την Άλκη


Ένα ιστορικό και ψυχογραφικό βλέμμα θέασης στον πυκνό κόσμο της αγαπημένη συγγραφέα, Άλκης Ζέη, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή της.

Η Ελληνοαμερικανική Ένωση σε συνεργασία με τις εκδόσεις Μεταίχμιο παρουσιάζει την έκθεση " Ένα Παραμύθι για την Άλκη" στο πλαίσιο του Λογοτεχνικού Έτους Άλκης Ζέη. Η έκθεση, την οποία σχεδίασαν η Ίρις Κρητικού και ο Νίκος Βατόπουλος ειδικά για τους δύο εκθεσιακούς χώρους της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, θα παρουσιασθεί ως ένα τρισδιάστατο πρωτότυπο και ενιαίο αφήγημα μέσω αρχειακού και φωτογραφικού υλικού, πρωτότυπων αντικειμένων και ένθετων τρυφερών αφιερωμάτων εικαστικών δημιουργών που μεγάλωσαν με το έργο της.
Όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν οι δύο επιμελητές:
«Η έκθεση Ένα Παραμύθι για την Άλκη είναι ένας τρόπος να πλησιάσουμε την προσωπικότητα της Άλκης Ζέ μέσα από κόγχες του έργου της, μέσα από σκιές των ηρώων της, μέσα από τους δρόμους της απόλαυσης που χάρισαν τα βιβλία της σε παιδιά και ενήλικες. έκθεση γεννά ατμόσφαιρες του προσωπικού σύμπαντος της Άλκης Ζέη και συνομιλεί με το βλέμμα εικαστικών δημιουργών που εμπνέονται από σελίδες των βιβλίων της. Μέσα από την έκθεση αναδεικνύονται, εκτός από τη μορφή της ίδιας,
οι άνθρωποι που συνάντησε και αγάπησε, οι μνήμες της Σάμου, οι γοητευτικές αθηναϊκές της περιπλανήσεις και σημάνσεις, αλλά και οι τόποι που διέσχισε, από το Παρίσι ως τη Μόσχα και την Τασκένδη. Ένα μακρύ ποτάμι ξεδιπλώνεται εδώ, ενώνοντας στην κοίτη του με τρόπο μοναδικό, το πραγματικό με τη μυθοπλασία.
Την αληθινή ζωή της Άλκης Ζέη που έμοιαζε με παραμύθι και που παραμύθι έγινε».

Γκαλερί Ελληνοαμερικανικής Ένωσης

Η Έκθεση “Βρυσάκι,  Αναζητώντας τη χαμένη συνοικία”

The Exhibition “Vryssaki, In search of a lost Athenian quarter”



  Copyright © 2024 / Άρτεμις Χατζηγιαννάκη ~ Artemis Chatzigiannaki