Οι Πρόβες του Ριγκολέτο


Οι Πρόβες του Ριγκολέττο, Υδατογραφία σε χαρτί, 50x61 εκ., 2017

Γυνή,-αιώνιος
εικών ημέρας,
με τους αέρας
τρέχον πτερόν.
Σειρήν,-πλην άφθονος
πηγή πικρίας,
σκότους καρδίας
άστρον λαμπρόν.


Από τις πρόβες της όπερας «Ριγκολέττο» του Τζιουζέπε Βέρντι, βασισμένης στο θεατρικό έργο του Βίκτωρος Ουγκώ «Ο Βασιλεύς ευθυμεί» (Le roi s’ amuse), τους στίχους του οποίου μετέφρασε στα ελληνικά ο Φωκίων Βουτσινάς (το περίφημο «Φτερό στον Άνεμο»).
Το 1911 η γαλλική κινηματογραφική εταιρεία «Πατέ» θέλοντας να προσελκύσει το θεατρόφιλο κοινό της Σμύρνης, επιχειρεί να κινηματογραφήσει τις παραστάσεις του θιάσου Παπαϊωάννου, που έπαιζε στο παρακείμενο θέατρο  «Σπόρτιγκ  Κλάμπ» (Γυμνασιακός Κύκλος) και να παρουσιάσει μία από τις πιο δημοφιλείς όπερες σε κινηματογραφική ταινία (βουβή), στην οποία δανείζουν την φωνή τους στα διάφορα πρόσωπα του έργου, οι ηθοποιοί του θιάσου.

Χρήστος Σολομωνίδης, Το θέατρο στην Σμύρνη, Εφημερίς «Αμάλθεια» 1911d



«…Υπήρχαν πολλές ακόμα ευκαιρίες για τους κατοίκους της Σμύρνης για ψυχαγωγία. Παραδείγματος χάρη, όταν έρχονταν θίασοι πρόζας ή μουσικής από την ελεύθερη Ελλάδα. Επίσης έρχονταν πολλοί θίασοι ξένοι, ιταλικοί, γαλλικοί, αλλά προπαντός ιταλικής όπερας, διότι η Σμύρνη είχε πάρα πολλά θέατρα, πολλά υπαίθρια και αρκετά χειμερινά. Μεταξύ αυτών, το κόσμημα της Σμύρνης, ήταν το Θέατρο Σμύρνης, που ήταν μικρογραφία του Θεάτρου της Σκάλας του Μιλάνου. Σ’ αυτό αξιώθηκα, παιδί, να πάω κι εγώ δύο φορές…
Είχαμε επίσης πολλές πολυτελείς αίθουσες κινηματογράφων, όχι μόνον στην παραλία, αλλά και μέσα στις συνοικίες. Φυσικά οι ταινίες τότε ήσαν βουβές και συνοδεύονταν από υπόκρουση πιάνου.»

Γιώργος Κατραμόπουλος, Πώς να σε ξεχάσω Σμύρνη αγαπημένη

  Copyright © 2024 / Άρτεμις Χατζηγιαννάκη ~ Artemis Chatzigiannaki